Fourzorg
Dagbesteding en ambulante zorg voor jongeren en volwassenen met meervoudige zorgvragen.
Wij helpen jongeren en volwassenen bij hun zorgvragen, door ze ambulante begeleiding en dagbesteding te bieden. Dat doen we in verschillende delen van hun leven. Rond werk bijvoorbeeld, sociale vaardigheden en geestelijke gezondheid. Onze hulpverleners helpen ze op die verschillende vlakken en hebben daarbij contact met bijvoorbeeld de sociale kring om iemand heen of organisaties die betrokken zijn. Op de dagbesteding zorgen we ervoor dat mensen stap voor stap in actie komen en richting een zelfstandig leven bewegen.
Marconistraat 5, 1821 BX in Alkmaar
Sander Tensen
“Het is niet jij of ik, het is wij”
Iedereen weer vooruit met een persoonlijk plan
We richten ons op het geestelijk, lichamelijk én maatschappelijke deel rond zorgvragen. Als het specifiek gaat om lhbti+, zien we dat we mensen kunnen helpen bij bijvoorbeeld hun zoektocht naar hun seksuele ontwikkeling en het overkomen van schaamte daaromheen. Wat we tegenkomen is dat transmensen op latere leeftijd hun genderidentiteit onderzoeken en nu stappen zetten om zich die identiteit eigen te maken. Daarbij komen ook andere zorgvragen naar voren, zoals gedrags- of systeemproblematiek. Daarbij spelen cultuur, overtuigingen, schaamte en acceptatie vaak een grote rol. Want stel dat mensen om je heen niets weten over lhbti+, kan dat lastig zijn bij het ontwikkelen van dat deel van je identiteit.
Met iedereen maken we een persoonlijk plan. Daarbij kijken we naar de vragen die er liggen en helpen we iemand vooruit. Soms gaat dat over het onderzoeken van wie je bent, soms biedt dagbesteding een uitkomst en een andere keer helpen we iemand richting een traject bij de genderpoli.
Eén plek, één community
We zien dat de lhbti+ community van Alkmaar bestaat uit losse organisaties, plekken en activiteiten. Bij ons vind je dat allemaal op één plek, waar ook professionele zorg is voor wie dat nodig heeft. Ook zijn er deskundigen die jongeren en volwassenen de kennis kunnen geven die ze hebben gemist in hun opvoeding en hun leven daarbuiten. En op de dagbesteding is er een groep waarin mensen in een veilige sfeer met elkaar kunnen praten en een communitygevoel vinden dat ze nog misten in hun leven.
Zo vormen we een community die accepteert, respectvol met elkaar omgaat en mensen helpt hun identiteit te ontwikkelen.
Steeds dichter bij een wereld waarin queer zijn geen zorg meer is, maar een gegeven
Wat we zo hopen te bereiken is dat mensen van nieuwe generaties zich comfortabeler voelen in hun identiteitsontwikkeling. Zo wordt queer zijn geen zorg meer, maar een gegeven. En kunnen begeleiders en vrijwilligers focussen op volop meedoen in de samenleving. Dat is een idealistisch doel, maar met onze versie van zorg en community komen we daar met kleine stappen dichterbij. Dat merken we bijvoorbeeld aan gesprekken die tijdens de lunch worden gevoerd over identiteit en omgang met je medemens, ook door mensen die nog niet bekend waren met lhbti+ specifieke zorg.